Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca
Fondată în 1869

flag ro | flag en

LAURA MITREA

mitreaFacultatea de Știința și Tehnologia Alimentelor, Master Gastronomie, Nutriție și Dietetică Alimentară - Università degli Studi di Camerino UNICAM, Facultatea de Farmacie, Departamentul de Biologie Moleculara, Italia.

Pe parcursul celor trei luni petrecute în Italia la Universitatea din Camerino, am avut parte de o experiență extraordinară. Deși am petrecut aceste trei luni mai mult în laborator pentru a realiza partea experimentala a tezei de disertație, pot sa spun că am avut ocazia să colaborez cu un colectiv foarte deschis și cooperant.

Profesorii și personalul laboratorului cu care am lucrat au fost amabili și atenți în ceea ce mă privește, și, ori de câte ori aveam vreo nelămurire, îmi stăteau la dispoziție.

Despre grupul Erasmus din Camerino pot să spun că este o echipă închegată, dedicată și responsabilă. Membrii ESN Camerino (Erasmus Student Network Camerino) au avut grijă ca fiecare student nou venit să se integreze în noua comunitate și să se simtă bine. Încă de la plecarea din România, aceștia m-au contactat si mi-au dat toate detaliile în ceea ce privește transportul de la Roma la Camerino, condiții de cazare, taxe, adrese etc. De asemenea, grupul ESN Camerino a organizat numeroase întâlniri și excursii cu toți studenții Erasmus, ocazii cu care am reușit să ne cunoaștem între noi și să ne împrietenim. În cadrul excursiilor organizate de ESN,  am avut prilejul de a vizita câteva locuri absolut superbe (ex. Napoli, Pompei, Lucca, Pisa, Florenta, etc.), cu bani puțini și multă distracție.

Pe lângă ieșirile organizate de grupul ESN Camerino, am mai făcut câteva excursii în zonele din apropierea orașului Camerino, singură sau cu prietenii din cămin. În căminul în care am fost cazată am întâlnit studenți din întreaga lume, astfel am avut șansa să cunosc culturi noi, obiceiuri, religii, tradiții cu totul diferite de ceea ce am văzut până atunci.

Amintirea cea mai dragă mie, cu care am rămas după experiența Erasmus, cred că este prietenia frumoasă pe care am legat-o cu oamenii de acolo. O membră a laboratorului în care mi-am desfășurat practica, în urma prieteniei care s-a stabilit între noi, doreste să vină în România împreună cu familia ei și să viziteze țara noastră. De asemenea, doi studenți Erasmus originari din Nigeria și Ghana, dupa ce își vor încheia studiile universitare în Camerino, doresc să își continuie studiile postuniversitare în țara noastră, mai exact la Cluj-Napoca, oraș pe care am încercat să îl promovez cu această ocazie.

Ca și student, aceste mobilități Erasmus+ îți oferă șansa să te dezvolți, să fii responsabil, și să te descurci pe cont propriu în afara zonei tale de confort. Este ocazia perfectă să îți învingi timiditatea (în cazul meu), fobia socială, dacă este cazul, și îți crește încrederea în tine că poți să faci față singur într-un alt mediu decat cel cu care ești obișnuit.

Mă bucur foarte mult că am avut ocazia să aplic pentru această mobilitate, și, mai ales, mă bucur de experiențele minunate de acolo și de oamenii minunați pe care i-am întâlnit. Recomand cu căldură aceste mobilități Erasmus! Pentru mine, Camerino este acum un loc, un orășel, în care mă voi întoarce cu mare drag!

mitrea2 mitrea3 mitrea4