Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca
Fondată în 1869

flag ro | flag en

CARMEN IOANA MUREȘAN

muresanFacultatea de Zootehnie și Biotehnologii, Tehnologia produselor animaliere, Anul II - Universitatea Martin Luther Halle-Wittenberg, Institutul de Biologie, grupul de Ecologie molecularǎ

Mobilitatea mea Erasmus, ca stagiu de plasament, a avut loc în cadrul grupului de Ecologie molecularǎ aparţinând de Universitatea Martin Luther din Halle (Saale). Pe parcursul celor 10 luni petrecute sub îndrumarea mentorului am deprins abilitǎţi utile cercetǎrii în domeniul proteomicii.

Imi amintesc prima zi în institut, la sfârşitul lui septembrie, o zi de luni, zi în care pe parcursul lunilor petrecute acolo aveam sǎ ne întâlnim sǎptǎmânal toţi membrii echipei. Am fost bine primitǎ de grup, m-am integrat relativ uşor, mi s-a insuflat pasiunea pentru cercetare și am învǎţat care sunt deprinderile necesare pentru a planifica un design experimental optim.

Am fost interesatǎ şi de comunitatea Erasmus din Halle motiv pentru care am participat la evenimentele organizate de cǎtre ESN pentru studenţii Erasmus, evenimente care încurajeazǎ interacţiunea între studenţii strǎini. S-au format prietenii frumoase şi amintiri presǎrate cu zâmbete. Am participat la evenimente extracuriculare precum excursii, workshopuri sau tandemuri.

Este dificil să aleg cea mai plăcută amintire, deoarece toate zilele petrecute acolo au fost amintiri frumoase și în fiecare dimineaţǎ m-am trezit zambind cu chef de viaţǎ. Am fost marcatǎ de bunul simţ al persoanelor din jur, de calmul, punctualitatea şi corectitudinea de care dau dovadǎ oamenii care formeazǎ o societate perfectǎ germană, după părerea mea.

Am întâmpinat şi unele bariere, este adevǎrat, însǎ niciuna nu a fost insurmontabilǎ. Ceea ce este diferit în Germania referitor la chirie, este faptul cǎ nu prea gǎseşti camere gata mobilate, iar dacǎ ai norocul sǎ gǎseşti totuşi o camerǎ care are deja mobilǎ, preţul chiriei depǎşeşte 400 de Euro/lunǎ. O altǎ barierǎ a fost cea a limitǎrii la nivel lingvistic a interacţiunilor de zi cu zi: la magazin, pentru mijloacele de transport ş.a. Am realizat cǎ trebuie sǎ fac ceva în acest sens aşa cǎ am început sǎ învǎț limba germanǎ, la început de una singurǎ cu ajutorul unei platforme online, iar mai târziu m-am înscris la un curs de germanǎ pentru începǎtori.

Categoric recomand mobilitatea Erasmus de fiecare datǎ când am ocazia, deoarece experiența îți lǎrgeşte orizonturile şi constaţi cǎ existǎ frumuseţe în diversitate, cǎ toţi suntem la fel şi totuşi diferiţi. Pe lângǎ formarea profesionalǎ oferitǎ, experienţa Erasmus este şi o lecţie de viaţǎ prin care reuşeşti sǎ te descoperi ca persoanǎ, îţi sporeşte încrederea în forţele proprii şi îţi oferǎ alte perspective asupra viitorului tǎu.

Este una din cele mai frumoase experienţe pe care le poţi trǎi ca student, care lasǎ amprente adânci în sufletul tǎu!