Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca
Fondată în 1869

flag ro | flag en

Gradina Botanică

Situată pe teritoriul campusului Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, Grădina Agrobotanică deţine peste 1800 de specii vegetale care pot fi admirate de vizitatori. Grădina fiind înfiinţată în 1903, în imediata vecinătate a ruinelor unei mănăstiri din sec. al XI-lea, o parte din speciile cultivate de către călugări au fost probabil păstrate, având în vedere că aceştia au avut o grădină de plante medicinale şi o farmacie. La început având o suprafaţă de doar jumătate de hectar, Grădina Agrobotanică a fost extinsă în 2007, atingând suprafaţa actuală de aproape 7 hectare.

În primele decenii de la înfiinţare a fost populată mai ales cu specii şi soiuri de importanţă agricolă sau medicinală. Ulterior, colecţiile de plante au fost completate cu specii spontane din flora României şi din flora altor regiuni temperate ale Globului. Trecând printr-o perioadă dificilă după schimbările politice din 1989, grădina a fost radical reabilitată şi reorganizată începând cu anul 1998, an în care a fost creată şi prima colecţie specială a grădinii, cea a plantelor de stâncărie. Mai ales în luna mai, pe stâncăriile Grădinii Agrobotanice, un covor multicolor de flori, unele dintre ele aparţinând unor specii rare în natură, încântă ochiul vizitatorilor. Înființarea celei de-a doua colecţii speciale, cea a plantelor suculente, numărând în prezent peste 400 de specii de cactuşi şi alte plante suculente, a fost începută în anul 1999. Florile minunate ale cactuşilor pot fi admirate, de primăvara până toamna, într-o prezentare adecvată mediului natural în care aceste plante sunt răspândite.

Grădina Agrobotanică constituie un adevărat muzeu viu care oferă găzduire, în interiorul sectoarelor sale – multicolorul sector ornamental, mozaicatul sector ecologic, modernul sector sistematic şi întinsul sector al biodiversităţii – unui număr mare de specii de vieţuitoare, ilustrative pentru imensa diversitate biologică a planetei noastre.